5. elokuuta 2012

Aamiaissämpylät

Leppoisa sunnuntaiaamu ja vastaleivotut sämpylät - kieltämättä aika ihana yhdistelmä. Illalla leivoin sämpylät kylmään nesteeseen jääkaappiin valmiiksi, aamulla vain paistoin ja herkku oli valmiina. Ohje on kirjasta Seitsemän tähden leivonnaiset. Ohjeen mukaan sämpylöiden päälle voisi ripotella unikon- tai seesaminsiemeniä, mutta koska meillä ei niitä ollut, paistoin sämpylät sellaisenaan.


OHJE (12 kpl):
1/4 pkt hiivaa (n. 12 g)
3 dl kylmää vettä tai maitoa
1 rkl öljyä
1 tl suolaa
1 dl grahamjauhoja
n. 6 dl vehnäjauhoja
Voiteluun:
vettä
Pinnalle:
unikon- tai seesaminsiemeniä

Murenna hiiva kulhoon. Liuota se vesi- tai maitotilkkaan ja lisää loppu neste. Lisää öljy, suola, grahamjauhot ja n. 5 dl vehnäjauhoja. Alusta taikina kimmoisaksi. Vaivaa loput jauhot taikinaan työlaudalla.

Leivo taikinasta tanko ja jaa se tasakokoisiksi paloiksi. Leivo kauniin sileitä sämpylöitä.

Nosta sämpylät voidellulle pellille ja peitä se leivinliinalla. Pane pellit jääkaappiin tai muuhun viileään paikkaan yöksi.

Ota sämpylät jääkaapista ja anna niiden olla huoneenlämmössä sen aikaa, kun uuni lämpenee 250 asteeseen. Voitele sämpylät vedellä ja ripottele pinnalle unikon- tai seesaminsiemeniä. Paista sämpylöitä uunin keskiosassa 8-10 minuuttia.

Jäähdytä ritilällä peittämättä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti