Sivut

5. elokuuta 2012

Raikas mustikkakakku (*gluteeniton*)


Oli ihan pakko tehdä hyydykekakkua tuoreista mustikoista. Oli herkkua! Ohje on Kati Jaakosen kirjasta Hellapoliisi makeilee. Pikkuisen on kyllä pakko kritisoida ohjetta, sillä ohjeen mukaan kakku tehdään halkaisijaltaan 20 cm:n vuokaan. Täytteen määrä oli kuitenkin niin iso, ettei kaikki edes mahtunut vuokaan ja kakusta tuli liian korkea. Näyttää aivan erilaiselta kuin kirjan kuvassa. Itse asiassa tuo pohjan ohjekin on liian iso tämänkokoiseen vuokaan. Paistoin pohjaa ensin ohjeessa sanotut 7 minuuttia, mutta koska pohja oli vielä raaka, alensin lämpötilan 175 asteeseen ja jatkoin paistamista vielä 10 minuuttia. Suosittelen siis tekemään kakun halkaisijaltaan 22-24 cm:n vuokaan. Mutta hyvää oli, ehdottomasti. Onneksi kakku tuli vain omalle perheelle, niin ei tuo ulkonäkökään haitannut. Alla olevaan ohjeeseen olen muuttanut vuoan koon, pohjan kypsymistä kannattaa seurata ja kokeilla tikulla.


OHJE:
Pohja:
2 munaa
3/4 dl sokeria
3/4 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
Kostutus:
1 dl maitoa
1 tl vaniljasokeria
Täyte:
8 liivatelehteä
5 dl vispikermaa
200 g sitruunarahkaa tai -tuorejuustoa
50 g sulatettua valkosuklaata
4 dl mustikoita soseutettuna
1 tl vaniljasokeria
½-3/4 dl sokeria
2 dl kokonaisia mustikoita
½ dl vettä
Pinnalle:
1 valmis marenkikakkupohja
1 dl kermavaahtoa
1 rkl sokeria
½ tl vaniljasokeria
n. 2 dl mustikoita (ja metsämansikoita)

Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi, lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Levitä taikina leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan, jonka halkaisija on noin 22 cm.

Paista 225 asteessa noin 7 minuuttia. Kumoa pohja vuoasta ja anna hetken jäähtyä. Vuoraa vuoan pohja uudestaan leivinpaperilla, laita pohja vuokaan ja kostuta vaniljasokerilla maustetulla maidolla.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.

Vaahdota vispikerma, sekoita joukkoon sitruunarahka tai -tuorejuusto.

Paloittele valkosuklaa lautaselle ja sulata mikroaaltouunissa puolen minuutin jaksoissa välillä sekoitellen, kunnes suklaa on sulanut. Sekoita sula suklaa vaahtoon. Lisää myös soseutetut mustikat, vaniljasokeri ja sokeri. Tarkista maku.

Sekoita lopuksi joukkoon kokonaiset mustikat varovasti käännellen.

Kiehauta vesi ja liuota joukkoon vedestä puristetut liivatteet, sekoita tasaiseksi. Lisää liivateneste ohuena nauhana täytteeseen koko ajan sekoittaen.

Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä muutama tunti tai yön yli. Irrota kakku vuoasta ja siirrä tarjoiluvadille. Nosta päälle marenkikakkupohja.

Vaahdota vispikerma, mausta sokerilla ja vaniljasokerilla. Levitä kermavaahto marengin päälle. Ripottele pinnalle mustikoita (ja metsämansikoita).

Nosta hetkeksi kylmään ennen tarjoilua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti