Sivut

26. heinäkuuta 2015

Itse tehty kondensoitu maito (*laktoositon*)

Itse käytän kondensoitua maitoa lähinnä jäätelön valmistuksessa. Nykyisin kondensoitua maitoa saa lähes jokaisesta kaupasta, mutta harmillisesti ne sisältävät laktoosia. Meillä kaksi nuorinta ovat laktoosi-intolerantteja, joten olin aivan innoissani, kun löysin Pullahiiren leivontanurkasta ohjeen itse tehdylle kondensoidulle maidolle. Viimeinkin onnistuu laktoosittoman jäätelön valmistaminen kotona! Ohje on yllättävän helppo ja nopea. Toki kondensoitu maito pitää valmistaa hyvissä ajoin ennen jäätelön tekemistä, että maito ehtii jäähtyä.


OHJE (n. 3 dl):

0,8 dl vettä
1,6 dl sokeria
2,4 dl laktoositonta maitojauhetta
3 rkl laktoositonta voita/margariinia


Sekoita sokeri, maitojauhe ja rasva kulhossa. Kiehauta vesi ja lisää se edellisiin. Vatkaa sähkövatkaimella tasaiseksi. Jäähdytä.

Kondensoidun maidon voi käyttää jäätelöön tällaisenaan. Jos haluaa kinuskijäätelöä, kondensoitu maito keitetään vielä mikrossa kinuskiksi.

Laita kondensoitu maito mikroon mikronkestävässä astiassa. Lämmitä mikrossa välillä sekoittaen. Pullahiiren ohjeessa kondensoitu maito oli ollut mikrossa noin 90 sekuntia, minä pidin 2,5 minuuttia. Mikroissa on eroja, joten tarkkaile. Kondensoitu maito muuttuu sakeammaksi ja väri kinuskisemmaksi, kun se on valmista. Vatkaa vielä noin 1 minuutin ajan sähkövatkaimella, jolloin kinuskista tulee kiiltävää. Jäähdytä.

Alla vielä kuva keitetystä kondensoidusta maidosta:


5 kommenttia:

 1. Hieno juttu et voi tehdä itsekkin =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kannattaa kokeilla. On yllättävän helppoa :)

   Poista
 2. Mulla kans tarkoitus piankin tehdä. Onneksi on nyt monikin todennut, jotta toimii... Itse jään ilman herkkuja, vaikka joskus maistuisikin, juurikin laktoosin takia. Ei aina laktoosipillerit toimi riittävästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On huomattu sama, että aina ei nuo laktoosipillerit auta. Onneksi nyt onnistuu tehdä jäätelökin laktoosittomana :)

   Poista
 3. Mitenkä jos laitan osan sokerista fariinisokeria tai muscovadoa?

  VastaaPoista