26. huhtikuuta 2015

Rahkamunkit

Taas on se aika vuodesta, kun monessa kodissa paistetaan munkkeja. Niin meilläkin. Jostain syystä paistan munkkeja vain vapuksi, vaikka ei näissä oikeasti niin iso työ ole. Tänä vuonna kokeilin toisenlaista munkkiohjetta. Lainasin kirjastosta Olga Temosen kirjan Olgan pullakirja - tuo kirja on muuten ostettava ihan omaksi, sen verran monta herkullista pullaohjetta kirja sisältää. Rahkamunkkien ohje on tuosta pullakirjasta. Ohjeesta poikkesin sen verran, että intiaanisokerin tilalla käytin tavallista kidesokeria ja spelttijauhot korvasin vehnäjauhoilla. Alla oleva ohje on kuten itse tein.

Nämä munkit on siitä käteviä, että käsiä ei tarvitse sotkea ollenkaan ja silti lopputulos on aivan ihana! Leipomisvaihe jää välistä, kun taikinaa annostellaan kahden lusikan avulla suoraan öljyyn. Täytin munkit vadelmahillolla ennen sokeroimista, nam. Sain ohjeella noin 30 munkkia. Osa syötiin jo tänään, osa päätyi sokeroimattomana pakastimeen vappua odottamaan.OHJE:

Taikina:
100 g voita
1½ dl maitoa
1 prk (250 g) maitorahkaa
1 pala (50 g) hiivaa
1 kananmuna
2 dl sokeria
1 tl suolaa
3 tl vaniljasokeria
8-9 dl vehnäjauhoja

Paistamiseen:
rypsiöljyä

Sulata kattilassa voi, lisää maito ja anna kiehahtaa. Sekoita joukkoon rahka ja tarkista, että seos on suunnilleen kädenlämpöistä. Lisää sitten hiiva, kananmuna ja muut aineet. Anna nousta vähintään puoli tuntia.

Lämmitä öljy paksupohjaisessa kattilassa. Öljy on riittävän kuumaa (180-asteista), kun se alkaa liikkua ja siitä nousee ihan vähän höyryä. Muista olla varovainen kuuman öljyn kanssa. Pidä kattilan kansi lähellä mahdollisen öljypalon varalta. Testaa öljyn lämpötila ensin pienellä taikinan palalla, sen tulisi ruskistua noin puolessa minuutissa. Sopiva kypsymisaika munkeille on vajaa minuutti per puoli. Jos öljy alkaa savuta, se on liian kuumaa.

Nosta taikinakulhosta pieniä taikinapalloja (noin puoli ruokalusikallista kerralla) kahden ruokalusikan avulla suoraan öljyyn. Käännä, kun toinen puoli on kypsä, ja nosta valmiit munkit hetkeksi valumaan talouspaperin päälle. Pyörittele munkkipallot sokerissa ja anna jäähtyä.

1 kommentti: