Sivut

26. joulukuuta 2013

Saaristolaisleipä

Minulla ei ole yleensä ollut tapana leipoa jouluksi leipää, mutta tänä vuonna ajattelin kokeilla. Mies toivoi leipää, johon tulee kaljamaltaita. Löysin saaristolaisleivän ohjeen Hellapoliisilta, joten leivoin leivät sen ohjeen mukaan. Ohjeella tuli kolme leipää, joista yksi jäi meille kotiin, yhden annoin ystäväperheeseen ja yhden veimme vanhemmilleni.


OHJE:

1 l piimää
75 g hiivaa
3 dl tummaa tai leipäsiirappia
3 dl kaljamaltaita
3 dl vehnä- tai ruisleseitä
3 dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
10 dl vehnäjauhoja

leivän voiteluun:
1 rkl siirappia
3 rkl vettä

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva. Lisää siirappi, kaljamaltaat, leseet, ruisjauhot, suola ja vehnäjauhot. Anna kohota noin 1½ tuntia.

Voitele leipävuoat voisulalla tai margariinilla. Jaa taikina kolmeen reilun litran vetoiseen leipävuokaan. Paista 175 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla 2 tuntia. Voitele paiston loppuvaiheessa leivät siirappi-vesiseoksella. Kumoa ja jäähdytä liinan alla.

Parhaimmillaan leipä on seistyään viileässä kahdesta kolmeen päivään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti