Sivut

27. lokakuuta 2013

Vaahtokarkit

Minun on jo pitkään ollut tarkoitus tehdä itse vaahtokarkkeja, mutta jostain syystä en vain ole saanut aikaiseksi. Meidän perhe -lehdessä 10/2013 oli helppo vaahtokarkkien ohje, joten viimein sain vaahtokarkit tehtyä. Suhtauduin jotenkin epäilyksellä koko juttuun vielä siinäkin vaiheessa, kun paloittelin vaahtokarkkeja. Lopputulos on kuitenkin aivan ihana! Maku ja rakenne on kuin kaupasta ostetuissa vaahtokarkeissa, ihan oikeasti! Etsiskelin netistäkin vaahtokarkkien ohjetta ja aika monessa ohjeessa massaan tuli kananmunan valkuaisia. Näihin vaahtokarkkeihin niitä ei tullut.

Nämä vaahtokarkit on maustettu vanilja-aromilla. Muitakin aromeja voi varmasti käyttää. Massan voi myös värjätä elintarvikeväreillä. Itse halusin tehdä nämä ensimmäiset vaahtokarkit valkoisiksi, seuraavalla kerralla voisi kokeilla värjäämistä.



OHJE (n. 40 kpl):

8 rkl vettä
2 rkl gelatiinijauhetta (liivatejauhetta)
1 dl vettä kattilaan
4½ dl sokeria
1 tl suolaa
1 tl vanilja-aromia
(elintarvikeväriä)

Päälle:
½ dl tomusokeria
½ dl maissijauhoa
(nonparelleja)

Sekoita gelatiini kahdeksaan ruokalusikalliseen vettä. Seos turpoaa kovaksi vaahdoksi. Jauhota vuoka (noin 15 x 20 cm) osalla tomusokeri-maissijauhoseosta.

Kaada vesi ja sokeri kattilaan, ja kummenna, kunnes sokeri on liuennut. Lisää turvonnut gelatiini ja suola. Kiehauta ja anna gelatiinin sulaa sokeriveteen.

Siirrä seos isoon kulhoon. Lisää vanilja-aromi. Vatkaa vatkaimella, kunnes seos on marenginomaista, kiinteää, valkoista ja kuohkeaa ja sitä on tuplasti enemmän.

Kaada seos vuokaan. (Koristele nonparelleilla.) Ripottele päälle hieman tomusokeri-maissijauhoseosta.

Anna jähmettyä vähintään neljä tuntia tai yön yli huoneenlämmössä. Älä peitä vuokaa. Massan kuuluu hieman kuivahtaa jähmettyessään.

Leikkaa jähmettynyt vaahtokarkkilevy paloiksi terävällä veitsellä. Jos haluat kuviovaahtokarkkeja, voit leikata paloja pienillä piparkakkumuoteilla.

Kääntele paloja lopuksi tomusokeri-maissijauhoseoksessa.

Vaahtokarkit säilyvät muutaman päivän ilmatiiviissä purkissa.


7 kommenttia:

  1. Tätäkin täytyy jossain vaiheessa koittaa :) Itse olen tehnyt vaahtokarkkeja juuri tuollaisella munallisella versiolla, mutta nämähän vaikuttavat vähintään ihan yhtä hyviltä ja tekeminenkin astetta helpompaa :) Mä käytin hieman mansikka-tomusokeria, niin vaahtokarkeista tuli miedosti mansikkaisia.

    http://suklaapossu.blogspot.fi/2013/05/mansikkaiset-vaahtokarkit.html

    VastaaPoista
  2. Makoisan näköisiä :) Vaahtokarkit on ollu mun kokeiltavien listalla kauan. Ehkä joskus saan aikaiseksi :)

    VastaaPoista
  3. Voi ei.. näyttävät ihan sairaan herkullisilta!!! Mä oon muutenkin ihan heikkona vaahtokarkkeihin joten nämä olis varmaan mun turmioks.. ihan pakko kokeilla joku kerta.. :P

    VastaaPoista
  4. Näitä täytyy kokeilla jossain vaiheessa. Aineksetkin on yleensä aina kaapissa :)

    VastaaPoista
  5. Varsinaista höttöä.

    VastaaPoista
  6. Anonyymi8/6/14 00:50

    Onkohan Se hyvää tietääkö kukaan? Aijon kokeilla ainakin:-)

    VastaaPoista
  7. Hyvää! Kiitos ohjeesta ei ihan yhtä valkoisia tullut mutta hyvää kuitenkin:). En jaksanut odottaa joten maistoin vähän aikaisemmin :D

    VastaaPoista