Sivut

19. tammikuuta 2013

Moniviljaleipä

Leivoin iltapalalle tuoretta leipää. Ohje on helppo ja lopputulos herkullinen. Lapset ovat jo kilvan kyselleet, milloin leipoisin uudelleen. Seuraavalla kerralla teenkin kaksinkertaisen annoksen, kaksi leipävuokaa mahtuu uuniin samalla kertaa. Ohje on Heidi Paajalan kirjasta Leivotaan!


OHJE:

2½ dl vettä
25 g (puolikas pala) hiivaa
1 tl suolaa
2½ dl vehnäjauhoja
1½ dl ohrajauhoja
1 dl kaurahiutaleita
50 g margariinia

Sulata margariini. Sekoita keskenään vehnäjauhot ja ohrajauhot. Mittaa leivontakulhoon kädenlämpöinen vesi, suola sekä murenna joukkoon hiiva. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää kulhoon kaurahiutaleet ja anna liota hetki. Lisää puolet jauhoista ja sekoita. Lisää margariini ja sekoita, kunnes margariini on imeytynyt. Lisää loput jauhot ja vaivaa taikina tasaiseksi. Anna taikinan nousta kulhossa 15 minuuttia.

Voitele ja jauhota suorakaiteen muotoinen vuoka (käytä jauhottamiseen vehnäjauhoja). Kumoa taikina vuokaan ja anna kohota liinalla peitettynä 30 minuuttia. Paista 200-asteisessa uunissa 30 minuuttia.

Anna leivän jäähtyä hetki vuoassa ja ota se jäähtymään esimerkiksi puiselle leikkuulaudalle.

Meillä oli kiire syömään tuoretta leipää, joten leipä oli vielä liian lämmintä leikkausvaiheessa. Ei pysynyt kunnolla kasassa, mutta hyvää oli. Jäähtyneenä oli sitten helpompi leikata.


2 kommenttia:

  1. Kiva ohje! Mulla onkin ohrajauhoja kaapissa enkä tiedä mihin niitä käyttäisin :)

    VastaaPoista
  2. Tuore leipä on aina niin hyvää!

    VastaaPoista