Sivut

20. joulukuuta 2012

Karjalanpiirakat

Mummoni teki maailman parhaat karjalanpiirakat, mutta olemme joutuneet viettämään muutaman viime joulun ilman mummon piirakoita. Viimein sain itseäni niskasta kiinni ja leivoin karjalanpiirakoita. Olenhan minä toki niitä aiemminkin leiponut; edellisestä kerrasta vaan on niiiin pitkä aika, etten enää muistakaan. Jonkun kerran olin mummoni opissa ja restonomiopintoihini liittyvässä työharjoittelupaikassa leivoimme karjalanpiirakoita päivittäin. Yllättävän hyvin oli taito vielä hyppysissä: kuorien ajelu oli helppoa ja rypyttäminenkin sujui.

Leivoin karjalanpiirakat Valion ohjeella. Ohje on 40 karjalanpiirakalle, mutta Valion sivuilla saa ohjeen kätevästi suurennettua tarvitsemalleen määrälle. Keitin puuron 50 karjalanpiirakan mukaan, mutta taikinaa oli liian vähän, joten jouduin tekemään sitä lisää. Tein myös karjalanpiirakoista hieman rukiisempia kuin ohjeessa. Voitelin piirakat sulalla voilla, kuten mummoni aikoinaan. Alla on alkuperäinen ohje 40 karjalanpiirakan mukaan.


OHJE (40 kpl):

Taikina:
2 dl kylmää vettä
1 tl suolaa
2½ dl ruisjauhoja
2½ dl vehnäjauhoja
25 g voita

Puuro:
4 dl vettä
4 dl puuroriisiä
16-18 dl täysmaitoa
1 1/4 tl suolaa

Voiteluun:
75 g voita
2 dl täysmaitoa

Keitä puuro edellisenä päivänä. Käytä paksupohjaista kattilaa. Lisää kiehuvaan veteen riisit. Keitä kunnes vesi on imeytynyt. Lisää maito pienissä erissä. Sekoita koko ajan, ettei puuro pala pohjaan. Kun kaikki maito on lisätty ja puuro kiehuu, alenna lämpöä. Hauduta puuro kypsäksi kannen alla, sekoita välillä. Lisää suola. Jäähdytä.

Valmista taikina sekoittamalla kylmään veteen muut ainekset. Alusta viimeiseksi joukkoon sulatettu voi. Taikinan tulee olla kiinteää ja sitkeää.

Leivo taikinasta tanko. Jaa se 40 osaan. Pyöritä palat palloiksi ja taputtele kakkaroiksi. Lado päällekkäin ja peitä kelmulla kuivumisen estämiseksi.

Kauli kakkarat piirakkapulikalla ohuiksi, pyöreiksi kuoriksi. Kokoa kuoret pinoon, ripottele väliin jauhoja ja peitä kelmulla.

Levitä osa kuorista pöydälle. Poista liika jauho pullasudilla. Annostele puuroa 1½-2 rkl/kuori. Levitä veitsellä yläreunasta alareunaan ja sivusuunnassa melkein reunoihin saakka. Taivuta kuoren reunat puuron päälle. Ummista etusormilla rypyttäen. Nostele suoraan pellille vieri viereen.

Paista 275-300 asteessa kypsiksi, noin 10-12 minuuttia.

Voitele valmiit piirakat voi-maitoseoksella. Peitä leivinliinalla.

Tässä vielä yksi maailman parhaista herkuista: uunituore karjalanpiirakka ja lasillinen kylmää maitoa.


Eivät nämä karjalanpiirakat yltäneet maussaan mummon karjalanpiirakoiden tasolle, joten kai se on jatkettava harjoituksia. Jos viimeistään vuoden päästä leipoisi taas, ehkä vieläkin rukiisempana.

3 kommenttia:

  1. Voi kun näyttävät herkullisilta, pitääkin tehdä karjalanpiirakoita itsekkin joku päivä!

    VastaaPoista
  2. Anonyymi8/6/14 10:52

    Tein tänään näitä karjalanpiirakoita ja ne oli hyviä. Ulkonäöltään eivät olleet niin kauniita kuin nuo kuvassa olleet mutta riippuu kyllä ihan tekijästä itsestään. Tarjosin näitä siskolle, äidille ja mummalle ja tykkäsivät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanoisin, että ei se ulkonäkö, vaan maku :) Karjalanpiirakat on mielestäni ehdottomasti ihan parasta herkkua ja uunituoreena erityisesti!

      Poista