Sivut

17. joulukuuta 2013

Suklainen puolukkakääretorttu (*gluteeniton*)

Käyn 9-vuotiaan kummityttöni kanssa seurakunnan järjestämissä äiti-tyttö-illoissa. Iltoja järjestetään kerran kuukaudessa ja viime kerralla aiheena oli joululeivonnaiset. Sehän sopi meille hyvin; kummityttöni on myös innokas leipuri. Jokainen aikuinen-lapsi-pari sai valmistaa jotain jouluista herkkua, ja illan päätteeksi saimme maistella kaikkia herkkuja glögin kanssa. Me teimme Rocky roadeja. Joku toinen pari leipoi tätä suklaista puolukkakääretorttua. Onneksi saimme ohjeet mukaamme, niin sain leipoa tätä kotonakin.


OHJE:

4 kananmunaa
1½ dl sokeria
1 dl mantelijauhetta
½ dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:

1 tlk (2 dl) kuohukermaa
1 tlk (250 g) mietoa rahkaa
200 g (4 dl) puolukoita (pakaste)
1 dl (60 g) taloussuklaarouhetta
½ dl sokeria
1 tl vanilliinisokeria

Kuorrutus:
1 tlk (2 dl) kuohukermaa
1 dl (60 g) taloussuklaarouhetta

Koristeeksi:
puolukoita
mantelilastuja

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita mantelijauhe, perunajauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää jauhoseos vaahtoon kevyesti sekoittaen. Levitä taikina uunipannulle leivinpaperin päälle. Paista 225 asteessa 6-8 minuuttia. Ripottele leivinpaperille sokeria ja kumoa kypsä torttu paperille. Irrota paistopaperi ja anna levyn jäähtyä.

Vatkaa täytteen kerma pehmeäksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon rahka, kohmeiset puolukat (jätä ½ dl koristeeksi), suklaarouhe ja sokerit. Levitä täyte pohjan päälle ja kääri rullalle. Kietaise kääretorttu leivinpaperiin ja nosta jääkaappiin mehevöitymään.

Vaahdota kuorrutuksen kerma ja lisää suklaarouhe joukkoon. Levitä kerma-suklaaseos kääretortun päälle. Koristele pinta puolukoilla ja mantelilastuille juuri ennen tarjoamista.

16. joulukuuta 2013

Tonnikalapiirakka

Pidän kovasti tonnikalapiirakasta, ja siitä syystä blogistani löytyy useampi tonnikalapiirakan ohje. Tässä taas yksi. Tämä on aika samanlainen kuin aikaisemmatkin, mutta laitanpa nyt kuitenkin tämänkin tänne. Ohje on Hellapoliisilta. Alkuperäinen piirakka oli tehty pyöreään piirakkavuokaan. Itse tein pellillisen, joten alkuperäisen ohjeen määrät on tuplattu. Alla olevalla ohjeella tulee siis uunipellillinen herkullista tonnikalapiirakkaa.


OHJE:

Pohja:
6 dl vehnäjauhoja
300 g margariinia
suolaa
1 dl vettä/kermaa

Täyte:
2 prk tonnikalaa
paprikaa
tilliä
200-400 g juustoraastetta
6 munaa
6 dl kerma-maitoa
suolaa

Nypi vehnäjauhot, suola ja margariini murumaiseksi seokseksi, lisää joukkoon kylmä neste.

Painele taikina leivinpaperilla vuoratun uunipellin pohjalle ja reunoille. Paista pohjaa uunin alatasolla noin 10 minuuttia 225 asteessa.

Ota pohja uunista ja lisää tonnikala, paprikasuikaleet ja kerma-maito, johon olet lisännyt muut täytteen ainekset.

Jatka paistamista uunin alatasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia.

15. joulukuuta 2013

Luumukakku (*munaton*)

Laitoin jo viime joulun alla kirjanmerkkeihin tämän luumukakun ohjeen, mutta vasta nyt sain leivottua kakun. Ohje on Harjunrinne-blogista. Helppo ohje eikä sisällä ollenkaan kananmunaa, laktoosittomaksikin tämän saa helposti. Itselläni oli käytössä hieman liian pieni vuoka, joten taikinaa valui uunin pohjalle. No, tulipa pestyä uunikin ennen joulua.


OHJE:

4 dl vehnäjauhoja
2½ dl sokeria
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
2 tl soodaa
175 g margariinia tai voita
1 prk (200 g) kermaviiliä
1 dl luumumarmeladia

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata margariini/voi mikrossa. Lisää sulan rasvan joukkoon luumumarmeladi ja kermaviili. Sekoita tasaiseksi. Yhdistä jauho-mausteseos ja luumu-margariiniseos. Sekoita vain tarvittava määrä, että jauhot sekoittuvat. Kaada voideltuun vuokaan. Tasoita pinta. Paista uunin alatasolla 175 asteessa noin tunti.

14. joulukuuta 2013

Piparinmakuiset minimuffinit

Minimuffinit ovat mukavan pieniä tarjottavia kahvipöydässä, kun tarjolla on useampaa lajia makeaa. Näitä tarjoiltiin poikien syntymäpäivillä. Ohje on Confetin joulublogista. Alkuperäisessä ohjeessa muffinien päälle pursotettiin kermavaahtoa ja muffinit koristeltiin vielä pipareilla. Itse laitoin koristeeksi lumihiutaleen ja tomusokeria.


OHJE:

2 kananmunaa
1½ dl tummaa sokeria (fariini/ruoko)
2 dl juoksevaa margariinia
3½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 prk piparkakkurahkaa (Arla Ingman)
2-3 tl piparkakkumaustetta

Vatkaa sekaisin kaikki ainekset ja annostele minimuffinivuokiin minimuffinipellille. Paista 175 asteessa noin 10-12 minuuttia. Anna jäähtyä.

12. joulukuuta 2013

Lego Ninjago -kakku

Vietimme kahden vanhimman pojan synttäreitä hieman jälkijunassa - toinen täytti vuosia jo syyskuussa, toinen marraskuussa. Ehdottelin pojille kakun aiheeksi Lego Ninjagoa, jollaista en ollut aikaisemmin tehnyt. Pojat saivat valita ninjan värin ja päätyivät vihreään. Myös kakun täyte oli poikien toiveiden mukainen.


Kakussa on kuuden munan sokerikakkupohja, kostutus vaniljamaitoa, täytteenä vadelmahilloa ja suklaakermavaahtoa.


Kakku on kuorrutettu vaniljanmakuisella, vihreällä sokerimassalla. Keltaiset kasvot on vaahtokarkinmakuista kaulintamassaa, mustat osat sokerimassaa. Valkoiset pisteet silmiin on tehty tuubisokerikuorrutteella.


8. joulukuuta 2013

Riisipuurorieskat

Kuopus on pyydellyt tekemään riisirieskaa, kun oli saanut sellaista päiväkodissa. Maku-lehdessä 6/2013 sattuikin silmiini riisipuurorieskan ohje, ja ostin lehden ihan tuon yhden ohjeen takia. Töissä jäi päivähoidon joulupuurolta riisipuuroa ja pyysin emännältä laktoosittoman puuron mukaani. Näin saimme iltapalalla kotona herkullisia rieskoja, nam! Rieskat muuten maistuvat yllättävän paljon karjalanpiirakoilta. Ohje sopiikin hyvin tähän joulunalusaikaan ja jouluun. Kannattaa käyttää yli jäänyt riisipuuro hyödyksi!



OHJE (8 kpl):

5 dl riisipuuroa
2 dl vehnäjauhoja
1 dl puolikarkeita speltti- tai ruisjauhoja
2 munaa
½ tl suolaa

Sekoita kaikki aineet nopeasti tasaiseksi taikinaksi.

Taputtele taikinasta leivinpaperin päälle pellille 8 pyöreää, noin ½ sentin paksuista rieskaa.

Paista 275-asteisen uunin ylätasolla noin 10 minuuttia, kunnes rieskat ovat kauniin ruskeatäpläisiä.

5. joulukuuta 2013

Appelsiininmakuinen unelmatorttu

Tätä unelmatorttua olen leiponut useamman kerran, mutta jostain syystä se ei ole koskaan päätynyt blogiin. Torttu maistuu ihanasti appelsiinilta, on oikein hyvää. Ohjeen olen saanut lähemmäs 15 vuotta sitten vanhimman pojan kummitädiltä. Tällä kertaa koristelin unelmatortun suklaakermavaahdolla.


OHJE:

Pohja:
4 munaa
1½ dl sokeria
4 rkl vehnäjauhoja
2 rkl perunajauhoja
3 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
1 prk appelsiinituorejuustoa
1 rkl sitruunamehua
½ dl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
2 dl kermaa

Vaahdota munat ja sokeri paksuksi vaaleaksi vaahdoksi. Sihtaa joukkoon kuivat aineet ja sekoita varovasti. Kaada taikina uunipannulle leivinpaperille. Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia. Kumoa pohja sokeroidulle leivinpaperille.

Valmista täyte. Sekoita tuorejuuston joukkoon sitruunamehu, sokeri ja vanilliinisokeri sekä vaahdotettu kerma. Levitä täyte jäähtyneelle pohjalle ja rullaa leivinpaperin avulla kääröksi.