Tänä vuonna leivoin munkit maidottomiksi ja munattomiksi, vaikka meidän perheessä ei maito- tai muna-allergikkoja olekaan. Hyvin onnistui näinkin! Suurimman osan munkeista laitoin ihan sellaisenaan pakastimeen vappua odottamaan; osan kuorrutin mansikkatomusokeri-vesiseoksella, osan sokeroin.
OHJE (n. 40 kpl):
5 dl vettä
50 g hiivaa
1 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
1½ dl sokeria
150 g maidotonta margariinia
14-15 dl vehnäjauhoja
Paistamiseen:
1 l rypsiöljyä
Kuorrutus:
4 dl mansikkatomusokeria
2 rkl vettä
Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, kardemumma, sokeri ja osa jauhoista. Sekoita taikina tasaiseksi. Alusta vähitellen loput jauhot taikinaan, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Lisää viimeisenä margariini.
Anna taikinan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi.
Leivo taikinasta pikkupullia. Kohota pullat hyvin liinan alla.
Kuumenna öljy 180-asteiseksi padassa tai paksupohjaisessa teräskattilassa. Käytä lämpömittaria tai kokeile öljyn kuumuutta vaalealla leipäpalalla. Öljy on riittävän kuumaa, jos leipä ruskistuu 1-2 minuutissa. Varo ylikuumenemista!
Paista muutama munkki kerrallaan. Käännä paiston puolivälissä. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle.
Sekoita tomusokeriin pieni määrä vettä kerrallaan. Sekoita tasaiseksi. Levitä seosta jäähtyneiden munkkien päälle. Jos haluat sokeroida munkit, sokeroi ne lämpiminä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti