Oli ihan
pakko tehdä hyydykekakkua tuoreista mustikoista. Oli herkkua! Ohje on
Kati Jaakosen kirjasta Hellapoliisi makeilee. Pikkuisen on kyllä pakko
kritisoida ohjetta, sillä ohjeen mukaan kakku tehdään halkaisijaltaan 20
cm:n vuokaan. Täytteen määrä oli kuitenkin niin iso, ettei kaikki edes
mahtunut vuokaan ja kakusta tuli liian korkea. Näyttää aivan erilaiselta
kuin kirjan kuvassa. Itse asiassa tuo pohjan ohjekin on liian iso
tämänkokoiseen vuokaan. Paistoin pohjaa ensin ohjeessa sanotut 7
minuuttia, mutta koska pohja oli vielä raaka, alensin lämpötilan 175
asteeseen ja jatkoin paistamista vielä 10 minuuttia. Suosittelen siis
tekemään kakun halkaisijaltaan 22-24 cm:n vuokaan. Mutta hyvää oli,
ehdottomasti. Onneksi kakku tuli vain omalle perheelle, niin ei tuo
ulkonäkökään haitannut. Alla olevaan ohjeeseen olen muuttanut vuoan
koon, pohjan kypsymistä kannattaa seurata ja kokeilla tikulla.
OHJE:
Pohja:
2 munaa
3/4 dl sokeria
3/4 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
Kostutus:
1 dl maitoa
1 tl vaniljasokeria
Täyte:
8 liivatelehteä
5 dl vispikermaa
200 g sitruunarahkaa tai -tuorejuustoa
50 g sulatettua valkosuklaata
4 dl mustikoita soseutettuna
1 tl vaniljasokeria
½-3/4 dl sokeria
2 dl kokonaisia mustikoita
½ dl vettä
Pinnalle:
1 valmis marenkikakkupohja
1 dl kermavaahtoa
1 rkl sokeria
½ tl vaniljasokeria
n. 2 dl mustikoita (ja metsämansikoita)
Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi
vaahdoksi, lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Levitä taikina
leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan, jonka halkaisija on noin 22 cm.
Paista 225 asteessa noin 7 minuuttia.
Kumoa pohja vuoasta ja anna hetken jäähtyä. Vuoraa vuoan pohja uudestaan
leivinpaperilla, laita pohja vuokaan ja kostuta vaniljasokerilla
maustetulla maidolla.
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
Vaahdota vispikerma, sekoita joukkoon sitruunarahka tai -tuorejuusto.
Paloittele valkosuklaa lautaselle ja
sulata mikroaaltouunissa puolen minuutin jaksoissa välillä sekoitellen,
kunnes suklaa on sulanut. Sekoita sula suklaa vaahtoon. Lisää myös
soseutetut mustikat, vaniljasokeri ja sokeri. Tarkista maku.
Sekoita lopuksi joukkoon kokonaiset mustikat varovasti käännellen.
Kiehauta vesi ja liuota joukkoon vedestä
puristetut liivatteet, sekoita tasaiseksi. Lisää liivateneste ohuena
nauhana täytteeseen koko ajan sekoittaen.
Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä
muutama tunti tai yön yli. Irrota kakku vuoasta ja siirrä
tarjoiluvadille. Nosta päälle marenkikakkupohja.
Vaahdota vispikerma, mausta sokerilla ja
vaniljasokerilla. Levitä kermavaahto marengin päälle. Ripottele
pinnalle mustikoita (ja metsämansikoita).
Nosta hetkeksi kylmään ennen tarjoilua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti