Leppoisa
sunnuntaiaamu ja vastaleivotut sämpylät - kieltämättä aika ihana
yhdistelmä. Illalla leivoin sämpylät kylmään nesteeseen jääkaappiin
valmiiksi, aamulla vain paistoin ja herkku oli valmiina. Ohje on
kirjasta Seitsemän tähden leivonnaiset. Ohjeen mukaan sämpylöiden päälle
voisi ripotella unikon- tai seesaminsiemeniä, mutta koska meillä ei
niitä ollut, paistoin sämpylät sellaisenaan.
OHJE (12 kpl):
1/4 pkt hiivaa (n. 12 g)
3 dl kylmää vettä tai maitoa
1 rkl öljyä
1 tl suolaa
1 dl grahamjauhoja
n. 6 dl vehnäjauhoja
Voiteluun:
vettä
Pinnalle:
unikon- tai seesaminsiemeniä
Murenna hiiva kulhoon. Liuota se vesi-
tai maitotilkkaan ja lisää loppu neste. Lisää öljy, suola, grahamjauhot
ja n. 5 dl vehnäjauhoja. Alusta taikina kimmoisaksi. Vaivaa loput jauhot
taikinaan työlaudalla.
Leivo taikinasta tanko ja jaa se tasakokoisiksi paloiksi. Leivo kauniin sileitä sämpylöitä.
Nosta sämpylät voidellulle pellille ja peitä se leivinliinalla. Pane pellit jääkaappiin tai muuhun viileään paikkaan yöksi.
Ota sämpylät jääkaapista ja anna niiden
olla huoneenlämmössä sen aikaa, kun uuni lämpenee 250 asteeseen. Voitele
sämpylät vedellä ja ripottele pinnalle unikon- tai seesaminsiemeniä.
Paista sämpylöitä uunin keskiosassa 8-10 minuuttia.
Jäähdytä ritilällä peittämättä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti