Leivoin
tällaista pullaa pääsiäiseksi, oli oikein hyvää. Ohjeen mukaan
taikinasta tulee kaksi pääsiäispullaa ja lisäksi muutama pikkupulla.
Itse tein pääsiäispullat halkaisijaltaan 24 cm:n vuoassa, ja lisäksi
tuli pellillinen pikkupullia. Pääsiäispullat voisi siis tehdä
isommassakin vuoassa. Ohje on kirjasta Pieni pullakirja. Itse käytin
pääsiäispulliin persikanpuolikkaita, korvasin maissitärkkelysjauhon
perunajauhoilla enkä laittanut koristeeksi mantelirouhetta.
OHJE:
5 dl maitoa
50 g hiivaa
2 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 tl suolaa
2 kananmunaa
15-16 dl vehnäjauhoja
200 g rasvaa
Täyte:
2 tlk (420 g) säilöttyjä aprikooseja tai persikoita
250 g maitorahkaa
2 dl kermaviiliä tai ranskankermaa
3 munaa
2 tl vaniljasokeria
n. 1 dl sokeria
1 limetin tai ½ sitruunan raastettu kuori ja mehu
1 rkl maissitärkkelysjauhoja
Voiteluun:
kananmuna
Pinnalle:
2 tlk (420 g) säilöttyjä aprikooseja tai persikoita
pistaasipähkinärouhetta tai mantelirouhetta
Valmista puolen litran pullataikina.
Kuumenna maito kädenlämpöiseksi. Lisää joukkoon muut ainekset ja alusta
pehmeähkö taikina. Kohota taikina kaksinkertaiseksi leivinliinalla
peitettynä. Tee taikinasta kaksi pääsiäispullaa. Leivo taikinan loppu
pikkupulliksi, kohota ja tee niistä juomalasin pohjalla painaen
pikkuisia rahkapiiraita.
Vaivaa taikinaa jauhoisella
leivinalustalla. Ota pari kämmenenkokoista taikinapalaa ja kauli ne
kahden irtopohjavuoan tai piirakkavuoan pohjan kokoisiksi levyiksi.
Voitele vuoat ja aseta taikinapala pohjan suojaksi. Leivo taikinasta
kaksi pitkää ohutta nauhaa ja kieputa ne toistensa ympärille. Aseta
palmikot kiertämään vuoan reunoja. Peitä pohja valutetuilla
aprikoosinpuolikkailla. Anna kohota liinan alla.
Sekoita täytteen ainekset ja lusikoi
täyte aprikoosien päälle. Voitele piirakan reunat kananmunalla. Paista
200-asteisen uunin alaosassa noin 20 minuuttia, kunnes reunat saavat
kauniin värin ja täyte hyytyy. Pikkupullapiiraita paistetaan
225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Tarjoa jäähtyneenä. Pullan voi
koristella tarjolle tuotaessa aprikoosinpuolikkailla ja
mantelirouheella.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti