Sivut

11. heinäkuuta 2015

Ruispataleipä

Jo keväällä huomasin Linnean Herkkukoto -blogissa rukiisen pataleivän ohjeen. Olen tehnyt pataleipiä aiemminkin, joten halusin kokeilla tätä rukiista versiotakin. Kesäloman aikana on ollut enemmän aikaa leivontakokeiluihin. Leipä oli hyvää, mutta ei se mielestäni voittanut esim. tätä juustoista pataleipää.


OHJE:

3½ dl vettä
1½ dl vehnäjauhoja
6 dl ruisjauhoja
2 tl suolaa
1 tl kuivahiivaa


Sekoita kuivat aineet keskenään suurehkossa kulhossa. Lisää noin 42-asteinen vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Peitä kulho kelmulla ja jätä huoneenlämpöön vähintään 12 tunniksi.

Muotoile kohonnut taikina varoen "palloksi" kulhossa, apuna kannattaa käyttää leipurinlastaa. Jätä kohoamaan 30 minuutiksi.

Laita uuniin noin 3 litran kannellinen pata ja laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.

Ota kuuma pata varoen uunista ja nosta taikinapallo pataan. Laita kansi kiinni ja pata uuniin.

Paista 30 minuuttia, ota kansi pois ja paista vielä 15 minuuttia.

Nosta leipä leivinliinan päälle ja kääri se siihen jäähtymään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti