Sivut

23. elokuuta 2014

Kolavinokkaat (*munaton*)

Löysin taas helpon ja herkullisen pikkuleipäohjeen. Ohje on Leila Lindholmin kirjasta Pala kakkua - ja paljon muuta.


OHJE:

100 g pehmeää voita
1 dl sokeria
2 rkl vaaleaa siirappia
2½ dl vehnäjauhoja
½ tl soodaa
1 tl vaniljasokeria
1 tl inkivääriä

Kuumenna uuni 175 asteeseen.

Vaahdota voi, sokeri ja siirappi kuohkeaksi vaahdoksi.

Sekoita vehnäjauhot, sooda, vaniljasokeri ja jauhettu inkivääri ja kääntele seos vaahtoon.

Jaa taikina kahtia ja muovaa palat tangoiksi.

Nosta tangot leivinpaperilla päällystetylle pellille ja paina niitä käsin hiukan litteämmiksi. Paina tankoihin vinottain haarukan piikkien jäljet.

Kypsennä tangot kullankeltaisiksi uunin keskiosassa. Kypsymisaika on 12-15 minuuttia.

Jäähdytä tankoja hiukan ja leikkaa ne sen jälkeen vinoneliöiksi. Jäähdytä kolavinokkaat pellillä.

19. elokuuta 2014

Allin omena-rahkapiirakka

Syksyn lähestymisen tunnistaa myös siitä, että alkaa tehdä mieli omenapiirakkaa. Tämä piirakka oli tämän syksyn ensimmäinen, mutta mielessäni siintelee jo toisenlaisen reseptin kokeileminen. Tämä ohje on Juhlattaren kakkublogista. Kesällä tein tätä piirakkaa mustikoista ja mansikoista ja hyvää oli niinkin.


Pohja:
200 g voita tai margariinia
2 munaa
2 dl maitoa
2 dl sokeria
4 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
6 dl vehnäjauhoja

Täyte:
2 prk vaniljarahkaa
2 dl maitoa
4 munaa
1 dl fariinisokeria
4 tl vaniljasokeria
3 isoa omenaa kuorittuna ja lohkottuna

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Sulata voi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kuiviin aineisiin voi, maito ja kananmunat. Sekoita aineet nopeasti sekaisin, ettei taikinaan synny sitkoa. Painele taikina leivinpaperin päälle uunipellille.

Asettele lohkotut omenapalat pohjataikinan päälle.

Valmista täyte: Sekoita täytteen ainekset keskenään. Kaada täyte omenalohkojen päälle.

Voit ripotella päällimmäiseksi kanelia ja sokeria haluamasi määrän.

Paista 40-50 minuuttia.

16. elokuuta 2014

Titi-nalle

2-vuotias Elli tykkää kovasti Titi-nallesta, joten tämä nalle oli itsestäänselvä valinta kakkuun koristeeksi.


Koriste on kokonaisuudessaan vaahtokarkinmakuista kaulintamassaa, paita ja housut on värjätty sinisellä pastavärillä. Rajaukset on tehty mustalla pastavärillä.

5. elokuuta 2014

Mansikka-raparperikakku

Mansikka ja raparperi ovat ihana yhdistelmä. Leila Lindholmin kirjassa Pala kakkua - ja paljon muuta nämä maut oli yhdistetty kahvikakussa. Lopputulos oli ihana! Ihmettelin jo ohjetta lukiessani kakun paistoaikaa, 25-30 minuuttia. En tiedä, millaisessa vuoassa ohjeen kakku on paistettu, mutta minun vuoallani (tavallinen kahvikakkuvuoka) tuo paistoaika ei riittänyt. Kakku oli uunissa noin 55 minuuttia ja olisi saanut olla vielä vähän pidempäänkin. Kannattaa siis seurata kakun kypsymistä ja testata kypsyyttä tikulla. Laitan alla olevaan ohjeeseen paistoajaksi tunnin, sillä uskoisin sen olevan sopiva kahvikakkuvuoalle.


OHJE:

3 kananmunaa
2½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
50 g voita
1 dl maitoa
3½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa

Täyte:
2 dl tuoreita mansikoita
1 iso raparperinvarsi
½ dl tomusokeria
1 rkl vehnäjauhoja

Kuumenna uuni 175 asteeseen.

Vaahdota kananmunat, sokeri ja vaniljasokeri vaaleaksi ja hyvin kuohkeaksi vaahdoksi.

Sulata voi ja sekoita siihen maito. Lisää seos vaahtoon.

Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola keskenään ja kääntele seos varoen taikinaan.

Leikkaa mansikat ja raparperinvarsi ohuiksi viipaleiksi ja sekoita niihin tomusokeri ja vehnäjauhot. Lisää seos taikinaan.

Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun kahvikakkuvuokaan.

Kypsennä kakkua uunin keskiosassa noin tunti. Kokeile sen kypsyyttä tikulla, joka ei saa jäädä taikinaiseksi.

Jäähdytä kakkua hiukan ja kumoa se sitten lautaselle tai leivinristikolle.

30. heinäkuuta 2014

Mansikkajäätelö mansikkaraidoilla

Tein jälleen jäätelöä. Pojat toivoivat jätskitikkuja; niiden lisäksi tästä riitti myös rasiaan. Itse halusin mansikkajäätelön sekaan mansikkaraitoja. Tällä kertaa raidat on tehty mansikkahillolla.


OHJE (noin 1,5 litraa):

250 g mansikoita
4 dl vispikermaa
1 prk kondensoitua maitoa
3 rkl glukoosisiirappia
½-1 dl mansikkahilloa

Soseuta mansikat. Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Lisää vaahtoon kondensoitu maito, mansikkasose ja glukoosisiirappi. Sekoita tasaiseksi. Sekoita mansikkahillo jäätelömassaan niin, ettei hillo sekoitu kokonaan, vaan jää massan sekaan raidoiksi. Kaada massa rasiaan ja pakasta vähintään 6 tuntia.

29. heinäkuuta 2014

Mansikka-vaniljaviinerit

Kesähelteillä ei paljon huvita leipoa. Tai huvittaisi, mutta ei jaksa. Yritän käyttää uunia mahdollisimman vähän, sillä meillä on muutenkin tosi kuuma. Välillä on kuitenkin ihan pakko leipoa jotain. Nämä mansikka-vaniljaviinerit ovat helppo ja nopea herkku. Ohje on Pullantuoksuisesta kodista. Alkuperäinen ohje on kuudelle viinerille. Minä tein viinereitä tuplaten, joten alla on ohje sen mukaan.


OHJE (12 kpl):

6 kpl lehtitaikinalevyjä
jauhoja kaulintaan
2 pss Blå Band vaniljakastikejauhetta
4 dl maitoa
1 kananmuna voiteluun
tuoreita mansikoita pinnalle
tomusokeria koristeluun

Ota lehtitaikinalevyt sulamaan (asettele erikseen leivonta-alustalle) noin 15 minuuttia ennen kaulitsemista.

Vatkaa maito ja vaniljakastikejauhe sekaisin ja laita jääkaappiin odottamaan. Viipaloi mansikat valmiiksi.

Laita uuni kuumenemaan noin 200 asteeseen ja kaulitse taikinoita hieman pituus- ja leveyssuunnassa jauhoja apuna käyttäen. Leikkaa jokainen levy kahteen osaan. Taittele taikinalevyn reunoja noin 1-1,5 cm osuudelta sisäänpäin. Litistele kulmat kiinni ja jos haluat, nosta vähän reunoja ylöspäin, niin saat vähän niinkuin kupin täytteelle. Jaa vaniljakastike viinereille. Riko kananmunan rakenne rikki, sekoita ja voitele sillä viinerit. 

Paista noin 20 minuuttia keskitasolla tai kunnes viinerit ovat saaneet sopivasti väriä pintaansa. Ota viinerit uunista ja vedä ne pois pelliltä leivinpaperin kanssa pöydälle hetkeksi jäähtymään.

Asettele mansikkaviipaleet pystyyn vaniljakastikkeeseen ja koristele tomusokerilla. 

26. heinäkuuta 2014

Banaanimuffinit (*gluteeniton*)

Poikien etelänserkut olivat käymässä ja sukua kokoontui jälleen yhteen. Porukassa oli yksi keliaakikko, joten halusin leipoa jotain sellaista, mikä käy kaikille. Gluteeniton herkku oli siis etsinnässä. Aikani googlailtua löysin näiden banaanimuffinien ohjeen. Eipä olisi muffineja gluteenittomiksi arvannut, sen verran pehmeitä ja herkullisia olivat.


OHJE (12 kpl):

1 kananmuna
1 dl sokeria
1 dl sulatettua voita
2½ dl gluteenitonta jauhoseosta
1 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa
1½ tl leivinjauhetta
1 dl maitoa
2 banaania

Vatkaa kananmuna ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita jauhoseos, leivinjauhe, vaniljasokeri ja kardemumma tasaiseksi seokseksi. Lisää kuivat aineet vaahdon joukkoon vuorotellen voisulan ja maidon kanssa koko ajan sekoitellen. Survo banaanit esimerkiksi lautaselle haarukalla painellen. Sekoita lopuksi myös banaanisurvos tasaisesti taikinan joukkoon. Jaa taikina muffinssipellin vuokiin tai irtokuppeihin. Paista 200 asteessa 15-18 minuuttia. Koristele valmiit muffinit esimerkiksi tomusokerilla.