Sivut

23. helmikuuta 2014

Omenapiirakka

Pakastin syksyllä kotimaisia omenoita lohkoina ihan sillä ajatuksella, että niistä saa tehtyä helposti piirakkaa talven aikana. Makoisaa piirakkaa tulikin, ohjekin on hyvin helppo. Testasin samalla uutta piirakkavuokaani. Hieman on vielä opettelemista siinä, kuinka piirakan saa nätisti siirrettyä irtopohjavuoasta tarjoilulautaselle. Nyt meinasi piirakka revetä, mutta onneksi tuli vain omalle perheelle, niin ei pienet repeämät mitään haitanneet. Makuhan se tärkein on! Pinnalle tuleva kardemumma antoi kivaa makua piirakkaan ja vaniljakastiketta  vielä kyytipojaksi - nam!


OHJE:

1 muna
2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
½ tl leivinjauhetta
1 dl juoksevaa margariinia
3-4 omenaa

Pinnalle:
sokeria
kanelia
kardemummaa

Sekoita muna ja sokeri. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet sekä juokseva margariini.

Levitä taikina voideltuun piirakkavuokaan. Asettele päälle omenalohkot. Ripottele pinnalle sokeria, kanelia ja kardemummaa.

Paista 200-asteisen uunin alaosassa 25-30 minuuttia.

16. helmikuuta 2014

Suklaamuffinssit

Välillä tekee mieli suklaista herkkua. Tämä on juuri sellaista! Ohje on helppo ja nopea, joten suklaantuskaan löytyy helpotus vähällä vaivalla. Tein muffinssit Tupperin suklaakakun ohjeella. Koristelin muffinssit kermavaahdolla ja kaakaoströsseleillä.



OHJE (6 kpl):

100 g taloussuklaata
100 g margariinia
3 munaa
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Sulata suklaa ja margariini mikrossa. Sekoita munat ja sokeri. Yhdistä kuiva-aineet ja lopuksi suklaa-margariiniseos. Jaa taikina muffinssivuokiin. Paista 200 asteessa 15-20 minuuttia.

11. helmikuuta 2014

Murokakku kardemummalla

Siiliparatiisista löysin herkulliselta tuntuvan kahvikakun ohjeen. Tykkään kovasti kardemummasta, joten tottahan tuota ohjetta oli testattava. Ja hyvää kakkua tulikin! Vuokani vaan oli tälle taikinamäärälle liian suuri, joten kakku jäi matalaksi. Kannattaa siis huomioida, että tällä ohjeella ei tule isoa kakkua.


OHJE:

200 g voita
1½ dl sokeria
3 kananmunaa
2 tl vaniljasokeria
3 tl kardemummaa
2 tl leivinjauhetta
1½ dl perunajauhoja
1½ dl vehnäjauhoja

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää ne taikinaan. Kääntele massa tasaiseksi. Kaada voideltuun kakkuvuokaan ja paista 200 asteessa noin 45 minuuttia. Anna kakun jäähtyä vuoassaan noin 30 minuuttia ennen kumoamista.

8. helmikuuta 2014

Mariannekakku kääretorttupohjasta

9-vuotias kummityttöni esitti toiveen, että saisi leipoa täytekakun kummitätinsä kanssa. Kakkutoivekin oli selvä. Ostin kummitytölle joululahjaksi Ulla Svenskin kirjan Suomen lasten leivontakirja ja sieltä löytyi tämä ohje. Kummityttö toimi pääleipurina, minä avustin. Ja tällainen oli lopputulos:



OHJE:

Pohja:
4 kananmunaa
1½ dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
½ dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Kermatäyte:
4 dl vispikermaa
150 g (1 pussi) Marianne-rouhetta
1 dl vadelmahilloa

Kostutus:
1½ dl appelsiinimehua

Kuorrutus:
n. 2 dl kermatäytettä
250 g valkoista sokerimassaa
250 g punaista sokerimassaa

Koristeluun:
1 pss Marianne-kuulia

Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri napakaksi vaahdoksi. Lisää sitten vaahtoon keskenään sekoitetut kuivat aineet siivilän läpi varovasti sekoittaen. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle ja paista uunin keskitasolla +225 asteessa noin 8 minuuttia. Kumoa pohja sokeroidun leivinpaperin päälle ja anna jäähtyä.

Leikkaa pohja neljään samankokoiseen osaan ja laita yksi pohja tarjoiluastian päälle. 

Valmista täyte vaahdottamalla ensin vispikerma, sekoita sitten Marianne-rouhe joukkoon.

Kostuta tarjoilualustan päällä oleva pohja appelsiinimehulla lusikan avulla. Levitä vadelmahilloa pohjan päälle. Levitä kermatäyte hillon päälle ja nosta toinen pohja kermavaahdon päälle. Muistathan jättää kermatäytettä vielä kakun päälle ja reunoille levitettäväksi!

Nosta seuraava pohja täytteen päälle ja kostuta pohja appelsiinimehulla. Levitä pohjan päälle hilloa ja kermatäytettä. Nosta vielä viimeinen pohja kermatäytteen päälle ja kostuta se appelsiinimehulla.

Levitä lopuksi kermatäytettä kakun päälle ja reunoille.

Kaulitse sokerimassat noin 1 cm:n paksuisiksi levyiksi. Leikkaa niistä esim. taikinapyörällä tai veitsellä pitkiä suikaleita. Aseta suikaleet vierekkäin niin, että punainen ja valkoinen massa vuorottelevat. Kun kaikki suikaleet ovat vierekkäin, kaulitse niitä päältä hieman, jotta ne tarttuvat toisiinsa. Nosta puna-valkokuorrutus kakun päälle ja leikkaa kakun yli menevät kuorrutteet pois.

Koristele kakku lopuksi Marianne-kuulilla.

5. helmikuuta 2014

Runebergin leivokset

Runebergin päivänä on saatava Runebergin torttuja - tai tänä vuonna ne olivat leivoksia. Ohje on Kinuskikissalta; hieman muunneltuna tosin, sillä minulla ei ollut ohjeenmukaista määrää mantelijauhetta eikä kaapista löytynyt täysjyvävehnäjauhojakaan. Lisäksi jätin leivokset kostuttamatta, hyviä olivat näinkin. Leikkasin leivokset myös hieman isommiksi, ohjeella sain 16 kpl. Alla ohje, kuten itse tein.


OHJE (16-24 kpl):

Taikina:
100 g piparkakkuja
1 dl mantelijauhetta
4½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 rkl kardemummaa
1 rkl vaniljasokeria
250 g margariinia
3 dl sokeria
4 munaa
2 dl kermaa

Koristelu:
n. 100 g vadelmamarmeladia
1½ dl tomusokeria
3-4 tl vettä

Hienonna piparkakut esim. tehosekoittimella. Sekoita keskenään piparimurut, mantelijauhe, vehnäjauhot, leivinjauhe, kardemumma ja vaniljasokeri.

Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen vatkaten. Sekoita joukkoon vuorotellen jauhoseosta ja kermaa.

Vuoraa uunivuoka (18 x 30 cm) leivinpaperilla. Levitä taikina vuokaan. Paista 200 asteessa 35-40 minuuttia.

Nosta pohja leivinpaperin avulla vuoasta ja anna jäähtyä. Leikkaa haluamasi kokosiksi palasiksi.

Sekoita tomusokeri ja vesi keskenään. Lusikoi leivosten päälle noin teelusikallinen marmeladia. Pursota marmeladin ympärille reunus tomusokerikuorrutteella (esim. pieni minigrip-pussi on tähän tarkoitukseen kätevä).

2. helmikuuta 2014

Pullamuffinssit

Välillä on kiva leipoa jotain helppoa ja nopeaa - tämä ohje on juuri sellainen! Ja lasten positiivisia kommentteja oli ilo kuunnella. Muffinssien ohje on Leipoi, leipoi -blogista.



OHJE (12 kpl):

2 dl sokeria
2 kananmunaa
100 g (1,1 dl) juoksevaa margariinia
1 dl maitoa
4½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
½ tl kardemummaa

Kanelitäyte:
½ rkl kanelia
1 dl fariinisokeria
35 g (1/3 dl) juoksevaa margariinia

Päällitäyte:
½ dl vehnäjauhoja
35 g (1/3 dl) juoksevaa margariinia
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Sekoita kanelitäytteen ainekset keskenään. Sekoita päällitäytteen ainekset keskenään.

Sekoita taikinan sokeri ja kananmuna hyvin keskenään. Sekoita joukkoon rasva. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita ne taikinan sekaan vuorotellen maidon kanssa. Jaa taikina 12 vuokaan muffinssipellille. Laita kanelitäytettä teelusikalla jokaisen muffinssin keskelle, hieman taikinan sisään painaen. Lopuksi lusikoi päällitäytettä tasaisesti kaikkien muffinssien päälle. Paista uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia.