Sivut

28. maaliskuuta 2013

Sitruunaiset haarukkaleivät

Sitruuna sopii pääsiäiseen kuin nenä päähän. En varsinaisesti ollut suunnitellut leipovani pikkuleipiä pääsiäiseksi, mutta kun rahkapiirakasta jäi sitruunaa yli, ajattelin hyötykäyttää sen näin. Lopputulos on herkullinen. Ihanan sitruunaisia ja pehmeitä pikkuleipiä! Ohje on täältä.


OHJE (30 kpl):

100 g margariinia
1 dl sokeria
1 kananmuna
3½ dl vehnäjauhoja
1 tl vanilliinisokeria
1 tl leivinjauhetta
1 raastettu sitruunan kuori
2 tl sitruunamehua

Vatkaa sokeri ja huoneenlämpöinen rasva vaahdoksi. Lisää kananmuna ja sekoita tasaiseksi.

Pese sitruuna hyvin ja raasta keltainen kuori. Lisää raaste taikinaan.

Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita noin puolet taikinaan. Lisää mehu ja sitten loput jauhot.

Tee taikinasta tanko ja jaa se noin 30 osaan. Pyöritä palat palloiksi ja asettele pellille. Paina vedessä kastetulla haarukalla kuviot kekseihin, litistäen ne samalla. Keksit voi laittaa pellille lähekkäin, sillä ne eivät juurikaan leviä.

Paista 200 asteessa uunin keskitasolla reilut 10 minuuttia.

27. maaliskuuta 2013

Pellillinen rahkapiirakkaa

Pääsiäinen lähestyy ja olihan se leivottava rahkapiirakkaa pääsiäiseksi. Tämä on meidän perheessä herkkua, lapsetkin tykkäävät. Ohjeen otin maaliskuun (2013) Yhteishyvän Ruoka-lehdestä. Ohjeessa oli käytetty aprikoosimarmeladia rahkatäytteen alla. Sen jätin pois ja ripottelin rusinoita täytteen päälle. Alla ohje kuten itse tein.


OHJE:

Pullataikina:
3 dl maitoa
25 g hiivaa
1 dl sokeria
1 tl kardemummaa
½ tl suolaa
1 kananmuna
n. 8 dl vehnäjauhoja
75 g pehmeää margariinia

Voiteluun:
1 kananmuna

Rahkatäyte:
2 kananmunaa
2 prk (500 g) maitorahkaa
2 dl kermaa
1½ dl sokeria
2 rkl sitruunamehua
rusinoita

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää sokeri, suola, kardemumma ja kananmuna. Vatkaa joukkoon puolet jauhoista. Lisää rasva ja loput jauhot. Alusta taikinaksi.

Kauli taikina levyksi leivinpaperin päällä ja nosta uunipannulle. Kohota lämpimässä peitettynä noin 40 minuuttia.

Valmista täyte. Riko munat kulhoon. Vatkaa rakenne rikki. Sekoita rahka, kerma ja sokeri joukkoon. Mausta sitruunamehulla.

Painele kohonnutta taikinaa niin, että reunat nousevat. Levitä rahkaseos taikinalevylle. Ripottele päälle rusinoita.

Voitele reunat munalla ja paista piirakka 200-asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.

21. maaliskuuta 2013

Suklaakeksit (*laktoositon*)

Kaikki hyvä loppuu aikanaan - niin myös työssäoppimiseni seurakunnan lapsityössä. Viimeisenä kerhopäivänä tarjosin päiväkerholaisille näitä suklaakeksejä, jotka leivoin yhdessä poikasteni kanssa. Ohje on Pullahiireltä.


OHJE:

225 g laktoositonta margariinia tai voita
2 dl sokeria
1½ dl ruokosokeria
2 kananmunaa
7 dl vehnäjauhoja
4 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
½ tl soodaa
120 g laktoositonta suklaata

Vatkaa pehmeä voi ja sokerit hyvin sekaisin. Lisää munat yksitellen joukkoon vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne edellisiin. Rouhi suklaa ja lisää se joukkoon. Sekoita massa tasaiseksi.

Pyörittele keksimassa palloiksi ja nosta pellille. Paista 200 asteessa noin 12-15 minuuttia.

14. maaliskuuta 2013

Yrttiset kinkku-juustokierteet

Uusimmassa Pirkassa (3/2013) oli tämä yrttisten kinkku-juustokierteiden ohje ja vaikutti sen verran herkulliselta, että testattava oli. Lopputulos oli ihana, lapsille nämä tosin eivät maistuneet. Basilikaa en muistanut kaupasta ostaa, mutta muuten nämä on leivottu alla olevan ohjeen mukaan.


OHJE (16 kpl):

2½ dl vettä
1 ps kuivahiivaa
7-7½ dl hiivaleipäjauhoja
½ tl suolaa
1½ tl sokeria
½ ps (á 150 g) emmental-mozzarella-juustoraastetta (Pirkka)
2 rkl rypsiöljyä

Täyte:
125 g saunapalvikinkkua
1 rs (180 g) Pirkka Kevyt Italian yrtit tuorejuustoa
1 dl tuoretta basilikaa hienonnettuna
1 tl mustapippuria

Pinnalle:
½ ps (á 150 g) emmental-mozzarella-juustoraastetta (Pirkka)


Lämmitä vesi 42-asteiseksi. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja. Sekoita veteen hiiva-jauhoseos, suola ja sokeri. Lisää taikinaan juustoraastetta ja noin puolet jauhoista. Lisää öljy. Vaivaa taikinaan loput jauhot vähitellen. Peitä taikinakulho liinalla ja kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.

Leikkaa kinkku pieniksi kuutioiksi. Kauli taikina jauhotetulla pöydällä tasaiseksi levyksi (25 x 50 cm). Levitä taikinalle tuorejuusto. Ripottele päälle tasaisesti kinkku, basilika ja mustapippuri.

Kääri levy rullalle pitkältä sivulta. Leikkaa rulla 16 yhtä suureen osaan. Nosta kinkku-juustokierteet muffinivuokiin. Peitä leivonnaiset liinalla ja kohota lämpimässä noin 10 minuuttia.

Ripottele kierteiden pinnalle juustoraastetta. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 15-20 minuuttia.

11. maaliskuuta 2013

Kaneli-kardemummakakku

Leivoin pitkästä aikaa kahvikakkua, kun Leivotaan-lehdessä 1/2013 oli houkuttelevan tuntuinen ohje. Ja hyväähän tämä oli, kaneli ja kardemumma on aika herkullinen yhdistelmä.


OHJE:

150 g voita
3 munaa
3 dl sokeria
6 dl vehnäjauhoja
1 rkl kardemummaa
1 rkl kanelia
1 rkl leivinjauhetta
2½ dl maitoa

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Voitele ja korppujauhota 2½ litran kakkuvuoka.

Sulata voi kattilassa ja anna sen jäähtyä.

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.

Sekoita jauhot, kardemumma, kaneli ja leivinjauhe keskenään. Lisää jauhoseos muna-sokerivaahtoon. Lisää sitten taikinaan voisula ja vasta viimeiseksi maito.

Paista kakkua uunin alaosassa noin 40 minuuttia. Varmista puutikulla, että kakku on kypsä.

3. maaliskuuta 2013

Lego-kakku

Pojan nimipäiville tein Lego-aiheisen kakun. Alunperin piti tehdä Ninjago-kakku, mutta päädyimme pojan kanssa tähän legopalikkaan. Olikin huomattavasti helpompi tehdä kuin Ninjago! Kakun täyte oli myös pojan toiveidenmukainen.


Pohja:
6 munaa
1½ dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja siivilöi ne munavaahtoon. Levitä taikina uunipannulle leivinpaperin päälle. Paista 225 asteessa 10-15 minuuttia. Kumoa kypsä levy sokeroidulle leivinpaperille.

Leikkasin levyn niin, että siitä sai kolme kerrosta. Alla kuva:


Kakku on kostutettu vaniljamaidolla, täytteenä mansikkahilloa ja vaahdotettua Valion suklaakermaa. Kakku on kuorrutettu vaahtokarkinmakuisella kaulintamassalla, jonka värjäsin keltaisella pastavärillä. Kosteuseristeenä massan alla on vaahdotettu laktoositon vispikerma.